Voor het eerst in de geschiedenis vormen metrostations een locatie tijdens de Museumnacht in Amsterdam. Op zaterdagavond 2 november om 19.00 uur opent mediatechnologiebedrijf CS Digital Media namelijk een pop-up museum op de stations Amsterdam CS, Weesperplein en Waterlooplein. Naam: Let’s Play Art Gallery. 

Doel van de Let’s Play Art Gallery is om opkomende kunstenaars met vernieuwende digitale kunst een onconventioneel podium te bieden aan een breed publiek. Daarnaast dient het event als kennismaking met het culturele en kunstaanbod op het nieuwe en deels interactieve metronetwerk in Amsterdam.

Op tientallen grote digitale schermen worden daar bewegende, maar geluidloze kunstwerken vertoond van jonge video-artiesten. Digitale kunstenaars van over de hele wereld stuurden hun werk inmiddels op en een deskundige jury bepaalde welke werken op de schermen worden vertoond. Bezoekers van de Museumnacht stemmen vervolgens welk kunstwerk wordt beloond met de hoofdprijs van 1500 euro.

In samenwerking met BeyondFive, een nieuw creatief activatiebureau zijn de kunstwerken voorzien van Augmented Reality.

Bezoekers van de Museumnacht en reizigers in het OV kunnen de markers op het kunstwerk scannen met hun smartphone of een ander mobile device. Hiermee krijgen ze niet alleen aanvullende informatie over de werken en de makers, maar komen de kunstwerken door deze technologie ook op een spectaculaire manier ‘tot leven’. De Let’s Play Art Gallery wil op deze manier een nieuwe kunstbeleving creëeren. In de Augmented Reality behorende bij het kunstwerk zijn de bezoekers in de gelegenheid om hun stem uit te brengen op het kunstwerk. Last but not least kunnen bezoekers van metrostation CS ook een eigen kunstwerk maken welke door “Scan en Swipe” driedimensionaal op een grote ledwall vertoond zal worden.

Dankzij de samenwerking met de Gemeente Amsterdam en de GVB zijn alle bezoekers van de museumnacht die avond in de gelegenheid om gratis te reizen met de metro tussen de drie stations. Dit maakt het de bezoekers gemakkelijk om het “gehele museum” te bezoeken. Het unieke van dit tijdelijke museum is dat niet alleen de Museumnacht-bezoekers, maar ook de reguliere reizigers normaal toegang hebben.

Tijdens en na sluiting van het museum zullen de bezoekers van ons museum terecht kunnen bij Stan&Co in het CapitalC gebouw, waar niet alleen de afterparty zal plaatsvinden, maar waar ook de winnaar bekendgemaakt zal worden.

POWERED BY